qEEG és neurofeedback

Az autogén tréning előtt hasznosnak tartjuk, hogy elvégezzünk teljeskörű brain mappinget.

Mit jelent a Brainmap és a qEEG?

A qEEG kvantitatív elektroenkefalogramm rövidítése. A fejről 19 pontról elvezetett értékeket kvantitatív elemzésnek vetjük alá, melyből rengeteg értékes információ nyerhető. Ezen értékek vizuális ábrázolását nevezzük brainmapnek, vagy magyarra fordítva “agytérképnek”.

Brainmap

A brainmap tehát a qEEG elemzés során kapott vizuális ábrázolás eredménye.

Jelentősége, hogy megmutatja hogy az agy működésében mely területeken vannak eltérések. Ezek alapján pedig személyre szabott módszer kombinációkat határozhatunk meg, ezzel is növelve a még hatékonyabb tréningezést, relaxációs képesség kialakítását.

A brainmap jó kiindulópont számunkra ahhoz, hogy egyből javasoljuk-e az autogén tréning elsajátítását, vagy előbb egy másfajta módszerrel, a neurofeedbackkel kezdjünk hozzá a tréningnek. Egyeseknek csukott szemmel nem megy jól az ellazulás, mert bizonyos agyhullámok amplitúdója nem elég erős. Ez a brain mappingen jól látható, és szerencsére jól reagál a neurofeedback tréningre. Ha ezt sikerült megerősítenünk, utána minden további nélkül elkezdhető az autogén tréning módszere, tovább mélyítve ezzel az ellazulás mélységét.