Neurofeedback alkalmazási területei

Amerikában XX. század második felében ADHD-s gyerekek megsegítésére fejlesztették ki az első neurofeedback protokollokat, melyek akkor még amplitúdó tréningek voltak.

Azóta a technika rohamos fejlődése, a digitalizáló technikák és számítógépek elterjedése lehetővé tette a normatív adatbázison alapuló komparatív méréseket és protokollokat.

A neurofeedback remekül használható hiperaktivitás esetén, segítségével az agyműködés aktivitását csökkenteni tudjuk. Figyelemzavar esetén is jól használható, ahol a az agy bizonyos területeit aktiváljuk a tréning során. Autizmusban érintettek személyekre szintén jó hatással van, jelentősen csökkenthető vele a feszültség, fokozott aktivitás. Ezen kívül a tréning jó hatással van az agy rugalmasságának növelésére, amely ASD-s, Asperger szindrómás személyek esetében kulcsfontosságú.

Egyes klinikai betegségek tünetei is javulhatnak a tréningtől, például depresszió, PTSD (poszttraumás stresszbetegségek), addiktív betegségek.

Mindezeken kívül a koncentráció fokozására, a kognitív teljesítmény növelésére szintén speciális neurofeedback protokollok léteznek.

Tanulási nehézségek esetén szintén nagyon jótékony hatású szokott lenni a tréning.

Sportolók, vezetők, művészek jól tudják hasznosítani az ún. csúcsteljesítmény tréninget.

A feszültség csökkentése, a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus irányba történő elmozdítása révén nagyban hozzájárul a stressz hatékonyabb kezeléséhez. Autogén tréninggel megtámogatva nagyon hatékony kombináció a vegetatív idegrendszerünk modulálására.