Mi az autogén tréning?

Az autogén tréning (röviden: AT) egy relaxációs módszer. Az AT-t Johannes Heinrich Schultz német neuropszichológus dolgozta ki az 1930-as években. Az autogén tréning napjaink legnépszerűbb és leggyakrabban használt relaxációs módszere. Hatását tudományos kísérletek bizonyítják. A technika nem tartalmaz misztikus és ezoterikus elemeket, egy olyan ideológiailag és világnézetileg semleges egyszerű gyakorlatsorozat, amelyet bárki könnyedén elsajátíthat.

Az autogén tréning sikerét és népszerűségét a tudományos megalapozottság mellett annak is köszönheti, hogy a technika gyorsan és könnyen megtanulható. Egy autogén tréningben jártas vezető segítségével az autogén tréning tanfolyam 8-10 hét alatt még teljesen kezdő szintről is könnyen elvégezhető.

A tanfolyam végeztével önállóan (autogén=önállóan, saját magunk által) bármikor, bárhol használható módszert kapunk a kezünkbe, amihez nem lesz szükség többé külső személyre (oktató, relaxiáció vezető) sem pedig speciális körülményekre (relaxációs szoba). Csak egy hely kell, ahol le tudunk ülni és kb 8-10 perc zavartalan nyugalom.

Az autogén tréning lényege, hogy kondicionálás (gyakorlás) segítségével megtanuljuk ellazítani a vegetatív idegrendszerünket aminek hatására létrejön az ellazult, nyugodt lelki állapot. A rendszeres gyakorlás elengedhetetlen a tanulási fázisban, erre utal a módszer nevében a tréning, gyakorlás kifejezés.

Az autogén tréning segítségével képessé válhatunk arra, hogy rövid idő alatt (8-10 perc) létrehozzunk azt a nyugalmi állapotot, amely megteremti a lelki nyugalom, stresszoldás, mentális lecsillapodás lehetőségét.

Az autogén tréning rendszeres gyakorlása során megtapasztalható pozitív változások:

Testi szinten megtapasztalható előnyök:

 • alvás javulása – jobb, pihentetőbb alvás, könnyebb elalvás, éjszakai ébredés utáni újraelalvás
 • fejfájás csökkenése vagy elmúlása
 • menstruációs fájdalmak enyhítése
 • vérnyomás javulása, stabilizálódása
 • krónikus fájdalmak enyhülése

Lelki – mentális szinten megtapasztalható előnyök:

 • A hétköznapi feszültségek és stressz kezelése, elengedése
 • A koncentrációs készség növekedése
 • A teherbírás növekedése munkában, tanulásban
 • Káros szokások csökkentése, elengedése
 • Önismeretünk fejlesztése
 • Önbizalom növekedése
 • Pozitív, optimista életszemlélet erősödése, fenntartása

Fontos megjegyzés! Az autogén tréning nagyon hatásos segítség lehet a testi vagy lelki problémák kezelése során, de nem csodaszer. Az autogén tréning önmagában nem elegendő a súlyos testi vagy lelki betegségek gyógyítására. Tekintsünk úgy az autogén tréningre, mint ami kiegészíti és segíti a gyógyuláshoz vezető utat, támogatja (de nem kiváltja!) az orvos vagy pszichológus által végzett terápiát és kezelést.

Ha szeretnél objektív képet kapni arról, hogy mennyire vagy stresszes, javasoljuk, hogy mielőtt belekezdenél az autogén tréningre, jelentkezz Brainmap mérésre, ahol egy személyreszabott EEG profilt tudunk csinálni Neked. Mi az a Brainmap és mit mutat?

Ha szeretnéd Te is elsajátítani az autogén tréninget,

jelentkezz csoportos tanfolyamaink valamelyikébe,

vagy egyéni képzésre!