Mennyi időt vesz igénybe?

Egy-egy neurofeedback tréning sorozat – attól függően, hogy milyen jellegű tréninget végzünk – kb. 20-40 alkalomból áll, azonban ez egyénileg eltérő lehet. Egy alkalom – az elektródák felhelyezésével együtt – 60 percig tart. Minimum heti egyszer, de inkább heti kétszeri gyakorlás az optimális (az első két hónap során mindenképpen heti két tréning javasolt). 

A qEEG mérés egy kb. 60-80 perces mérés, mely – optimális esetben – megelőzi a legmegfelelőbb neurofeedback tréning protokoll kiválasztását. Éppen ezért érdemes a tréning megkezdése előtt elvégezni, illetve a végén is javasolt, az objektív változások eredménye általában jól látható szokott lenni.

Autizmussal élő személyek esetén azonban a tréning sokszor sokkal tovább tarthat, akár 100-at vagy annál nagyobb számú ülést is igényelhet. ASD-s személyek agyműködése nagyon rugalmatlan, azért jóval több idő szükségeltetik az tartós optimális egyensúly kilalakítására.

Mind az autogén tréning, mind pedig a neurofeedback alapja az operáns kondicionálás, mely rendszeres kitartó gyakorlást, tréningezést igényel. Cserébe meg tudjuk tanulni agyunk hatékony önszabályozását, egy sokkal rugalmasabb agyműködést, melynek eredményeképpen kezdeti problémák csökkenhetnek és megszűnhetnek.